Hranidbena vrijednost salate

Salata

Salata

Stajanjem salata gubi nutritivnu vrijednost. Dijetalna je namirnica jer 100 grama salate sadrži svega 14 kcal. U tablicama su navedeni najvažniji nutritivni sastojci salate.

Uz ove sastojke salata sadrži i limunsku te jabučnu kiselinu koje joj daju ugodan okus dok gorak okus salate potječe od laktopirina, laktucinske kiseline, laktocerola te neolaktucina. Osim što daju gorak okus salati oni pospješuju probavu i otvaraju apetit.

Hranidbeni sastojci

količina u % u svježem lišću

Sirove bjelančevine

0,8 - 2,2

Sirove masti

0,1 - 0,4

Ugljikohidrati

0,1 - 3

od toga šećeri

0,1

Vlakna

0,5 - 1,5

Minerali

0,4  -1,4

Voda

91 -96

Tablica 1  Hranidbena vrijednost salate


Minerali

količina u mg/100 g svježeg lišća

Natrij

5 - 20

Kalij

133 - 530

Magnezij

7 - 23

Kalcij

13 - 60

Fosfor

21 - 68

Željezo

0,3 - 6,2

Sumpor

15

 Tablica 2  Mineralni sastav salate

Vitamini

količina u mg/100 g svježeg lišća

Karoten

0,16 - 1,6

E

0,5

Folna kiselina

0,004 - 0,054

B1

0,04 - 0,09

B2

0,08 - 0,25

B3

0,2 - 0,5

B6

0,036 - 0,075

C

6 - 55

 Tablica 3  Sadržaj vitamina

Izdvojeni sadržaj