Uvjeti za rast i razvoj rajčice

Nasad rajčice u višelađnom plasteniku

Nasad rajčice u višelađnom plasteniku

Minimalna temperatura potrebna da bi klijanje započelo je 13°C (neki kultivari kliju na temp. od 10°C) dok je optimalna temperatura klijanja 20 - 25°C.

Sjeme rajčice najbolje klije u mraku, ali postoje i kultivari čije sjemenke ne mogu klijati na svijetlu.
Optimalne temperature za rast i razvoj su od 20 - 25°C,dnevne te 13 - 17°C,noćne. Poželjna razlika između dnevnih i noćnih je oko 7°C. Osjetljiva faza rajčice na temperature započinje 8 dana nakon otvaranja kotiledona i traje oko 2 tjedna.
Od oplodnje do tehnološke zrelosti ploda prođe od 7 - 9 tjedana što zavisi o; kultivaru, položaju cvata na biljci te uvjetima sredine. U prva 2 - 3 tjedna rast ploda je spor te on dostigne tek 10% svoje konačne veličine, u idućih 3 - 5 tjedana on postiže svoju konačnu veličinu. Zadnja 2 tjedna rast ploda je ponovno spor  ali se u njemu odvijaju važni metabolički procesi te plod postiže svoju punu zrelost.
Najpovoljnija temperatura za razvoj ploda je 15 - 20°C noćna a dnevna bi trebala biti oko  7°C viša. Crveni pigment se ne stvara ispod 16°C a nejednaka obojenost ploda može biti posljedica njegovog nejednakog zagrijavanja.

Izdvojeni sadržaj