Uvjeti za rast i razvoj patlidžana

Različitost plodova patlidžana

Različitost plodova patlidžana

Patlidžan ima relativno dugu vegetaciju a za uspješan rast na otvorenom potrebno je razdoblje bez mraza od 5 mjeseci te 3 mjeseca sa srednjom dnevnom temperaturom višom od 20°C.

Optimalna temperatura za klijanje je 29°C a minimalna 15°C. Optimalna temperatura za rast i razvoj je 15 - 18°C noću a danju 22 - 29°C. Rast biljke prestaje na temperaturi ispod 15 te iznad 35 °C  a temperature od 8°C i niže izazivaju veliki stres biljke od kojeg se ona teško oporavlja. Pri temperaturama većim od 30°C razviju se plodovi s više gorčine.

Što se tiče zahtjeva za vlagom  patlidžan preferira vlagu tla od 80% poljskog vodnog kapaciteta te vlažnost zraka od 60 - 70%. Pri nepovoljnim uvjetima vlage u zraka prva reakcija biljke je odbacivanje cvjetova ili već zametnutih plodova

U našoj klimi uzgojem na otvorenom cvatnja patlidžana započinje 70 - 90 dana nakon nicanja kod direktne sjetve, a kod uzgoja iz presadnica razdoblje od presađivanja do cvatnje traje 20 - 30 dana.

Od oplodnje do tehnološke zrelosti potrebno je 20 - 30 dana, a od fiziološke do tehnološke zrelosti 30 - 45 dana. Odstupanje u broju dana između pojedinih faza razvoja ovisno je o kultivaru te vremenskim uvjetima.

Tlo koje patlidžan preferira je srednje teško, duboko i strukturirano. Reakcija tla za patlidžan trebala bi biti neutralna / pH 7 /. Na blago zaslanjena tla nije osjetljiv, pH reakcija tla mjeri se pH-metrom,  koji nam ukazuje točan pH tla.

Izdvojeni sadržaj