Hranidbena vrijednost patlidžana

Patlidžan

Patlidžan

Patlidžan je slabo zastupljena namirnica u prehrani pa iz tog razloga nema ni veći gospodarski značaj.

Zbog sadržaja solanina u tehnološki zreli plodovi patlidžana ne konzumiraju se prije termičke obrade. Solanin je toksični glikoalkaloid  specifičan za biljke iz porodice Solanaceae  a ima funkciju da biljku zaštiti od nametnika.

Patlidžan u usporedbi sa svojim srodnicima paprikom i rajčicom ima manju prehrambenu vrijednost ali u kombinaciji s ostalim namirnicama pridonosi pravilnoj prehrani. Patlidžan je prvenstveno dijetetska namirnica, 100 g svježeg ploda ima 24 kcal energije.

Tablica 1 - Hranidbena vrijednost svježeg patlidžana

Hranidbeni sastojci

Količina u  %

Sirove bjelančevine

0,7 - 2,3

Sirove masti

0,1 - 0,21

Ugljikohidrati

2,2 - 5,6

Vlakna

0,8 - 0,9

Minerali

1,1

Voda

91,0 - 93,4


Tablica 2 - Mineralni sastav patlidžana

Minerali

Količina u mg/100 g svježeg ploda

Natrij

2,5 - 10

Kalij

214 - 294

Magnezij

9,5 - 18

Kalcij

9 - 22

Fosfor

12 - 5

Željezo

0,39 - 0,5

Sumpor

15


Tablica 3 - Sadržaj vitamina u plodu patlidžana

Vitamini

Količina u mg/100 g svježeg ploda

Karoten

0,018 - 0,03

B1

0,03 - 0,07

B2

0,04 - 0,06

B3

0,5 - 0,8

C

3 - 19

Izdvojeni sadržaj