Hranidbena vrijednost luka

Luk za konzumiranje

Luk za konzumiranje

Luk je neizostavna namirnica u pripremi različitih jela pri čemu se termički obrađuje a koristi se i svjež u salatama ili kao prilog. Konzervirati se može sušenjem ili pak se marinira u miješanim salatama a bijele lučice mariniraju se samostalno.

Hranidbena vrijednost te vitaminsko-mineralni sastav navodi se u tablicama:

Hranidbeni sastojci

Količina u %

Sirove bjelančevine

0,3 - 1,8

Sirove masti

0,1 - 0,4

Ugljikohidrati

8 - 12

Vlakna

0,7 - 0,8

Minerali

0,57 - 0,6

Voda

87 - 90


Tablica 1  Hranidbena vrijednost svježeg luka

Minerali

Količina u  mg/100 g svježeg luka

Natrij

7 - 10

Kalij

149 - 200

Kalcij

27 - 35

Fosfor

36 - 44

Magnezij

9 - 12

Željezo

0,5 - 1,7

Sumpor

do 25


Tablica 2  Mineralni sastav luka

Vitamini

Količina u mg/100 g svježeg luka

Karoten

0,01 - 0,05

E

0,26

B1

0,03 - 0,04

B2

0,02 - 0,04

B3

0,1 - 0,3

B5

0,14

B6

0,1 - 0,17

C

6 - 17

Tablica 3  Sadržaj vitamina u luku

Mladi luk je bogatiji karotenom osobito lišće.

Luk ima samo 42 kcal / 176 kJ na 100 g, od čega najviše energije dolazi od ugljikohidrata (92%). Od ugljikohidrata najzastupljeniji su šećeri glukoza i saharoza do 6%.

Važni sastojci luka su i tiosulfinska kiselina (usporuje rast bakterija) i alin (pod djelovanjem fermenata alinaze prelazi u alcin koji daje karakterističan miris luku).

Izdvojeni sadržaj