Uzgoj krastavaca na foliji

Uzgoj krastavaca na foliji

Uvjeti za rast i razvoj krastavaca

U povoljnim temperaturnim uvjetima za klijanje (25 - 35°C) te uz dovoljno vlage sjeme krastavca niknut će za 2 do 3 dana što se može produžiti na 15 - 20 dana ako je temperatura minimalna (12°C).

Temperatura od 15°C potrebna je kako bi se održavao vegetativni rast biljke, dok je najbrži porast biljke pri 25 - 27°C, rast se zaustavlja na 40°C a pri temp od 0°C biljka brzo ugiba. Niske pozitivne temperature (3-10°C) nepovoljne su za usjev krastavaca i ako potraju 2 do 3 dana javljaju se znakovi oštećenja (lišće gubi turgor te žuti, prvo stariji a potom mlađi).

Cvatnja započinje na oko 15°C a optimalna temperatura za oprašivanje je oko 20°C.

Plodovi krastavaca uz povoljne uvijete jako brzo rastu. Rast plodova uvjetovan je i brojem istih na biljci pa ako ih je više sporije rastu, a ako se ubere jedan ili više plodova rast preostalih će se ubrzati. Plodonošenje uz povoljne uvjete na otvorenom može trajati do 90 dana a u zaštićenim prostorima se to vrijeme produžuje.

Za optimalan rast krastavca potrebno je obilje vlage u tlu (70 - 100% poljskog vodnog kapaciteta) i zraku (70 - 90% relativne vlage zraka).

Krastavcima najviše odgovaraju laka, propusna te prozračna tla s većim postotkom humusa. Tla koje za svoj uspješan rast i razvoj krastavac preferira su neutralna dakle optimalni pH je 7 (može ići i do pH 6,6) a ako se analizom tla (upotrebom pH metar koji daje podatke o reakciji uzorkovanog tla) ustanovi da je pH niži potrebno je obaviti kalcifikaciju i to pretkulture. Za kalcifikaciju možemo koristiti CaCO3 ili CaO. Prosječna količina hidratiziranog (građevinskog) vapna iznosi od cca 4,5 t/ha (manje kisela tla) do 9,0 t/ha (jako kisela tla).

Razina podzemne vode ne smije biti viša od 70 cm, a bilo bi poželjnije da je još niža, 90 – 100 cm, te da ne varira.Krastavac je biljka tople klime, osjetljiv na niske temperature, pa su prikladnija područja sa što duljim razdobljem bez mraza. 

Izdvojeni sadržaj