Morfološka svojstva krastavaca

Plod krastavca peponis

Plod krastavca peponis

Krastavac je jednogodišnja većinom jednodomna biljka s jednospolnim cvjetovima zbog čega su za oplodnju potrebni kukci. Cvjetove krastavaca najviše oprašuju pčele. Ženski cvjetovi su pojedinačni (rjeđe po 2 ili više na kratkim stapkama), a muški su grozdastom cvatu s više cvjetova.

Korijen krastavca je površinski a u tlo prodire najdublje do 30 cm samo rijetko može i do 50 cm. Stabljika je vriježa. Listovi su jednostavni, krupni i dlakavi, petokrpastog oblika. Iz pazuha listova razvijaju se sekundarne vriježe a ovisno o načinu uzgoja mogu se razviti i vriježe tercijarnih te viših redova.

Plod krastavca (peponis) razvija se iz plodnice i usplođa. Valjkastog je oblika, tamnozelene do svijetlozelene boje a po površini je posut s više ili manje emergenaca s crnim ili bijelim bodljama. Veličina plodova varira ovisno o kultivaru. U peponisu se može naći 100 - 400 sjemenki. Partenokarpija je česta pojava u krastavaca a ona predstavlja zametanje i razvoj plodova bez prethodne oplodnje te bez stvaranja sjemena u plodu. Plodovi krastavaca uz povoljne uvijete jako brzo rastu. Rast plodova uvjetovan je i brojem istih na biljci pa ako ih je više sporije rastu, a ako se ubere jedan ili više plodova rast preostalih će se ubrzati. Plodonošenje uz povoljne uvijete na otvorenom može trajati do 90 dana a u zaštićenim prostorima se to vrijeme produžuje.

U povoljnim temperaturnim uvjetima za klijanje (25-35°C) te uz dovoljno vlage sjeme krastavca niknut će za 2 do 3 dana što se može produžiti na 15 - 20 dana ako je temperatura minimalna (12°C). Temperatura od 15°C potrebna je kako bi se održavao vegetativni rast biljke, dok je najbrži porast biljke pri 25 - 27°C, rast se zaustavlja na 40°C a pri temp od 0°C biljka brzo ugiba. Niske pozitivne temperature (3 - 10°C) nepovoljne su za usjev krastavaca i ako potraju 2 do 3 dana javljaju se znakovi oštećenja (lišće gubi turgor te žuti, prvo stariji a potom mlađi). Cvatnja započinje na oko 15°C a optimalna temperatura za oprašivanje je oko 20°C. Za optimalan rast krastavca potrebno je obilje vlage u tlu (70 - 100% poljskog vodnog kapaciteta) i zraku (70 - 90% relativne vlage zraka).

Izdvojeni sadržaj