Zaštita graška od bolesti

Simptomi paleži na listu graška

Simptomi paleži na listu graška

Bolesti graška u toku vegetacije su: plamenjača (lat. Peronospora pisi), palež (lat. Ascochyta pisi, lat. Ascochyta pinodella te lat. Ascochyta pinodes). hrđa (lat. Uromyces pisi), pepelnica (lat. Erysiphe pisi), bijela trulež (lat. Sclerotinia sclerotiourum), venuće (lat. Fusarium solani f. sp. pisi).

Plamenjača (lat. Peronospora pisi )

Uslijed zaraze graška ovom gljivom u fazi nicanja (mladih biljčica) može doći do propadanja nasada. gljiva se može prenositi sjemenom ali do infekcija najčešće dolazi prenošenjem parazita iz generacije u generaciju putem spora na zaraženim biljnim ostacima. Spore preživljavaju u tlu  10 – 15 godina te su izvor primarnih infekcija. Da bi došlo do infekcije potrebna je visoka relativna vlaga zraka (90%) u trajanju od najmanje 12 sati dok su najpovoljnije temperature od 4 - 8°C. plodored je osnovna mjera zaštite, uz to postoje i otporni hibridi a moguća je i primjena fungicida (na bazi metalaksila) na sjeme. Z a tretiranje usjeva koriste se fungicidi na bazi ditiokarbamata i mankozeba.

Palež graška

Ovu bolest mogu urokovati tri gljive (lat. Ascochyta pisi, lat. Ascochyta pinodella te lat. Ascochyta pinodes).

Gljive se iz generaciju u generaciju prenose sjemenom. Moguća je  i infekcija zaraženim biljnim ostacima no od manjeg je značaja. Plodored i sjetva zdravog i tretiranog sjemena glavne su mjere u borbi protiv ovih uzročnika bolesti. Površina namijenjena za sjetvu graška ne smije biti barem 4 godine zasijana leguminozama. Iako kod nas nemaju dozvolu za tu namjenu usjev graška se može tretirati fungicidima na bazi karbendazima.

Ključ za prepoznavanje bolesti na grašku:

Lišće žuti, na naličju plojke plavičasta prevlaka

peronospora

Na listovima i stabljici smeđe pjege; podnožje stabljike crno, protrunulo

palež

Sivi mašak na listovima

pepelnice

Na korijenovu vratu bijeli micelij

bijela trulež

Biljke žute i venu

venuće

Na biljci žute zone, priraslice na listu; slab rast biljke

viroze

Na lišću smeđi, kasnije crni jastučići

hrđa

Tablica iz knjige „Štetočinje povrća“ M. Maceljski i suradnici

Izdvojeni sadržaj