Morfološka svojstva cvjetače

Različite boje cvatova cvjetače

Različite boje cvatova cvjetače

Cvat zbog kojeg se uzgaja cvjetača može biti bijeli, pod utjecajem ultraljubičastih zraka (direktno sunčevo osvjetljenje) poprima boju slonovače a može potamniti sve do smeđe boje.

Cvjetača u površinskih 30 cm tla cvjetača razvija snažan i razgranat korijen .
Stabljika je mesnata visine 15 - 40 cm

Listovi mogu biti različitih nijansi zelene boje s voštanom prevlakom a rub im je valovit ili ravan,  dužina im varira od 25 - 45 cm a širine su 15 cm. Mlađi listovi su svjetlije boje i sitniji a često prekrivaju zametak cvata  („glavu“).

„Glava“ je dio cvjetače koji se upotrebljava kao prehrambena namirnica a to je zapravo zametak cvata. Sastoji se od hipertrofirane, kratke, debele i razgranate cvjetne stabljike s nediferenciranim cvatovima i zametcima cvjetova koji čine čvrstu i zbijenu tvorevinu. Cvat može biti različitih boja (bijela, narančasta, zelena, žuta, grimizna, ružičasta) što je uvjetovano genotipom. Bijeli cvat pod utjecajem ultraljubičastih zraka ( direktno sunčevo osvjetljenje ) poprima boju slonovače a može potamniti sve do smeđe boje.

Ako se cvat ne ubere na vrijeme (u tehnološkoj zrelosti) dolazi do izduživanja cvjetnih grana a glava postaje rahla. Najčešće prorastaju grane s rubova. Na vrhovima cvjetnih grana formiraju se grozdasti cvatovi s cvjetovima. Jedna biljka mima 5-8 tisuća cvjetova.

Sjeme cvjetače je sitnije od sjemena ostalih kupusnjača. U jednom gramu je do 450 sjemenki.

Izdvojeni sadržaj