Hranidbena vrijednost cvjetače

Cvjetača kao salata

Cvjetača kao salata

Nutricionistički vrijedna namirnica podosta je raširena u prehrani gdje se kuha, peče a može se koristiti kao samostalni obrok ili dodatak raznim jelima. Cvjetača se konzervira zamrzavanjem ali i mariniranjem („kisela salata“).

Prehrambena vrijednost cvjetače te njen mineralno vitaminski sastav iskazan je u sljedećim tablicama. Dio biljke koji se koristi u prehrani je metamorfozirani cvat / “glava“ . Cvjetača je dijetetska namirnica s energetskom vrijednošću od 25 kcal odnosno  103 kJ na 100 g svježe cvjetače.

Hranidbeni sastojci

Količina u %

Sirove bjelančevine

1,5 - 2,7

Sirove masti

0,2 - 0,3

Ugljikohidrati

3 - 4,6

Vlakna

0,7 - 2,5

Minerali

0,8

Voda

91 - 94,5


Tablica 1  Hranidbena vrijednost svježe cvjetače

Minerali

Količina u  mg/100 g

Natrij

10 - 24

Kalij

295 - 310

Magnezij

0,2 - 17

Kalcij

17 - 31

Fosfor

30 - 72

Željezo

0,3 - 1,4

Sumpor

do 80


Tablica 2  Sadržaj vitamina u cvjetači

Vitamini

Količina u mg/100 g

Karoten

0,02 - 0,05

K

3,2 - 4

B1

0,05 - 0,2

B2

0,07 - 0,15

B3

0,5 - 1,1

B5

0,8 - 1,2

B6

0,15 - 0,3

C

35 - 87

Izdvojeni sadržaj