Berba i skladištenje celera

Vađenje celera

Vađenje celera

Ako je namijenjen za neposrednu prodaju  može se ostaviti lišće ako je namijenjen za skladištenje ili preradu lišće se reže. Prinos korijena celera može biti 30 - 50 t/ha.

Berba celera

Može se vaditi strojevima poput ovog na slici ako se bere s lišćem. Ili pak se vadi strojevima za vađenje repe ili krumpira s tim da se prethodno odreže lišće.

Celer rebraš bere se u fiziološkoj zriobi, kad su vanjske peteljke jedre i krhke (hrskave). Bree se ručno, rezanjem u zoni korjenova vrata, prvi sloj vanjskih listova se uklanja a reže se i gornje lišće tako da su peteljke duge 40 cm. S berbom se ne smije zakasniti jer peteljke postanu spužvast te neupotrebive.Tehnološki zrela i očišćena peteljka važe od 50 - 70 g dok je prinos 30 - 50 t/ha.

Celer listaš prvi put se kosi drugom polovicom srpnja. U povoljnim uvjetima moguća su 3 otkosa uz prinos od 50 - 80 t lišća/ha. Nakon svakog otkosa prihranjuje se s 40 - 50 kg/ha dušika.

Skladištenje celera

Skladištenjem u kontroliranim uvjetima hladnjača (temperatura 0°C, relativna vlaga 97%) zadebljali korijen može se čuvati do 8 mjeseci a za kraće čuvanje može se skladištiti.

Načini skladištenja celera:

1. trapovima - nadzemni trapovi širine su oko 1,5 m a visine oko 1 m, s horizontalnom i vertikalnom ventilacijom. Na celer se stavlja tanak sloj zemlje, koja se pokriva izolatorom, a na izolator se stavlja zemlja. Vrijeme skladištenja celera u trapu je 6 mjeseci.
2. podrumima – na temperaturi od 2 - 5°C i uz relativnu vlagu zraka od 90% celer se može čuvati 2 - 3 mjeseca. 

Celer rebraš može se očuvati 4 - 8 tjedana na temperaturi 0 - 1°C te relativnoj vlazi zraka od 98%. Na temperaturi od 5°C (hladnjak) rebraš se održi do 2 tjedna.

Izdvojeni sadržaj