Brokula

Brokula

Brokula

Podrijetlo brokule je iz istočnog Mediterana (Grčke, Turske, Sirije te Cipra) odakle se je u Italiju u doba a oko 1700. i u Englesku. 

Početkom 19. Stoljeća počinje se uopotrebljavati u Americi a veće značaje u proizvodnji ima tek nakon 1925. Na hrvatsko je tlo donesena iz Italije, najprije na obalu i neke otoke, i danas je najznačajniji ugoj brokule u Dalmaciji. Naziv biljke potječe od talijanske riječi "brocco" što znači izdanak, mladica jer su konzumni djelovi biljke središnji i postrani zelenih cvjetni izdanci smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici.

Brokula (lat. Brassica oleracea L. var. italica) je zapravo dvogodišnja biljka, a većinom ju uzgajamo kao jednogodišnju. Druge godine ju uzgajamo za uzgoj sjemenja: nakon cvatnje nastaju čahure u kojima se razvija sjeme. Većinom jako uspješno prezimi vani unatoč jakim zimama. Cvijetovi tj pupovi stradavaju na temperaturama nižim od -5 stupnja, ali sama biljka može podnjeti i niže temperature. Brokula je karakteristična po tome što najljepše pupove daje pri nižim temperaturama, a pri ljetnim vrućinama ako i formira pup, često brzo ode u sjeme. Sami izdanci brokule koje koristimo za jelo zapravo su pupoljci cvjetova, te se oni beru dok su mladi, prije same cvatnje. Temperaturni stres, obilna gnojidba dušikom i obilno zalijevanje, mogu izazvati pojave fizioloških bolesti šupljikavosti stabljike i smeđe cvati.

Zaštita brokule od štetnika

U proizvodnji brokule javljaju se mnogi štetnici koji pričinjavanju velike ekonomske štete u toku vegetacije.

Zaštita brokule od korova

U cilju uništavanja korova i stvaranja što povoljnijega vodo - zračnog režima te razbijanja pokorice primjenjuje se međuredna kultivacija tla. 

Zaštita brokule od bolesti

Najznačajnije bolesti koje se javljaju na brokuli u toku vegetacije mogu značajno smanjiti urod i kvalitetu uroda. Najznačajnije bolesti na brokuli jesu sljedeće: kupusna kila (lat. Plasmodiophora brassicae), plamenjača kupusa (lat. Peronospora parasitica), lat.  Pythium spp., lat. Rhizoctonia solani, lat. Olpidium brassicae, lat. Alternaria brassicae te lat. Phoma lingam). Fuzarijsko venuće (lat. Fusarium oxysporum – conglutinans), venuće izazvano fitoftorom (lat. Phytophtora megasperma), bijela hrđa (lat. Albugo candida), suha trulež kupusa (lat. Phoma lingam), mumifikacija glave kupusa (lat. Sclerotinia sclerotiorum), pepelnica (lat. Erysiphe cruciferarum), koncentrična pjegavost kupusnjača (lat. Alternaria spp.).

Uvjeti za rast i razvoj brokule

Kultivari za zimski i ozimi uzgoj (duže vegetacije) moraju proći kroz vernalizaciju u trajanju od 2 - 4 tjedna na temperaturama nižim od 10°C. Vernalizacija je potrebna kako bi iz vegetativne faze prešli u generativnu.

Berba brokule

Brokula se bere prije nego se cvjetovi počnu otvarati . Cvat se reže s dijelom stabljike (15 - 20 cm) od koje se odvoje listovi.

Navodnjavanje brokule

U ovom članku opisuju se navodnjavanje nasada čijom primjenom se omogućuje pravilan rast i razvoj brokule te kako bi konačni produkt cvat bio što kvalitetniji i zdraviji. U mjeru njege nasada uz opisanu spada i zaštita od štetočina koje će biti opisane u zasebnom članku.

Sadnja brokule

U dobro pripremljeno i vlagom zasićeno tlo brokula se sadi na razmake različitih dužina ovisno o habitusu kultivara.

Kontejnerski uzgoj presadnica brokule u zaštićenim prostorima

Brokula se prvenstveno uzgaja iz presadnica te ovisno o planiranom terminu sadnje presadnice se uzgajaju u ZP (rani kultivari) ili na otvorenom (jesenski kultivari). 

Priprema tla i gnojidba brokule

Brokuli treba osigurati mnogo hranjivih tvari tijekom cijele vegetacije, a posebice u stadiju oblikovanja cvata i to 25 - 35 dana, kad biljka uzima iz tla 3/4 ukupnih količina hranjivih tvari.

Kultivari brokule

Postoje različite podjele kultivara brokule. 

Morfološka svojstva brokule

Na vrhu stabljike brokula formira zbijeni cvat s izraženim cvjetnim pupovima zelene ili ljubičaste boje. U fazi kad su cvatovi još zbijeni ubiru se sa dijelom stabljike (do prvih većih listova) te kao takvi predstavljaju konzumni dio biljke.

Hranidbena vrijednost brokule

Nutricionistički je vrlo vrijedna i cijenjena namirnica s bogatim vitaminsko mineralnim sastavom, a energetska vrijednost svježe brokule iznosi samo 34 kcal na 100 g.

Najnovije objave