Sažetak sa uputama za sjetvu

Jesenska sjetva

Jesenska sjetva

Upute poljoprivrednicima za ovogodišnju sjetvu

Prenosimo Upute Ministarstva poljoprivrede za ovogodišnju sjetvu.

 

Ministarstvo poljoprivrede objavljuje važne upute poljoprivrednicima koji za 2015. godinu žele ostvariti prava na plaćanja u okviru programa osnovnog plaćanja. Poljoprivrednici su se dužni na svim prihvatljivim hektarima svojeg poljoprivrednog gospodarstva pridržavati poljoprivrednih praksi korisnih za klimu i okoliš  od 1. siječnja 2015. godine, što znači da je već pri planiranju jesenske sjetve u 2014. godini potrebno voditi računa o pridržavanju ovih praksi.
  
Pridržavanje ovih praksi omogućit će poljoprivrednicima ostvarenje dodatnog prava na osnovno plaćanje po hektaru. Iznos zelenog plaćanja ovisit će o vrijednosti osnovnog prava na plaćanja.
  
Poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš su:

  1. raznolikost usjeva
  2. postojanje ekološki značajne površine na poljoprivrednoj površini
  3. održavanje postojećih trajnih travnjaka

Za ostvarivanje prava na izravna plaćanje u poljoprivredi, poljoprivredni proizvođači morati će voditi računa o plodoredu, plodosmjeni, a isto tako kod nekih kultura kao što su krmne, voćne i  povrtne kulture ostvariti dodatna plaćanja ukoliko se budu pridržavali propisanih uputa. Detaljnije u prilogu.

Savjetodavna služba će od idućeg tjedna detaljnije informirati poljoprivrednike na terenu održavanjem radionica i predavanja na terenu.

U prilogu se nalaze upute za korištenje višestruke sukladnosti u 2015.godini.

Izdvojeni sadržaj