Smanjenje PDV-a na hranu?

Vlada razmišlja o smanjenu PDV-a na hranu koja bi, prema najavama poljoprivrednika i ekonomista, mogla poskupjeti zbog suše. Ekonomisti pozdravljaju takvu inicijativu, no ne i poljoprivrednici koji se boje da će to ići na ruku jedino trgovcima.

Poskupljenje poljoprivrednih proizvoda neizbježna je posljedica suše koja je uzrokovala nestašicu hrane ne samo kod nas nego i u Europi, Rusiji te Americi. Poljoprivrednici su nekoliko puta apelirali na Vladu da se uključi u rješavanje ovog problema, a apel za smanjenjem PDV-a na hranu uputili su sindikati. Ministar Jakovina konačno se oglasio na temu suše i otkrio da Vlada razmišlja o tom prijedlogu.

''Radimo jednu dobru analizu, kvalitetnu analizu s nizom parametara koji uključuju i mogućnost smanjivanja dijela PDV-a na hranu'', rekao je Jakovina.

Smanjenjem PDV- na hranu, boji se predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić, najviše bi mogli profitirati trgovci.

''S obzirom kakvo smo mi društvo, da smo mi doista nakaradno društvo i da to neće apsolutno ništa značiti. U konačnici će trgovac podići zaradu i ništa drugo više od toga neće biti'', smatra Brlošić.

Ekonomisti pozdravljaju tu inicijativu, ali ističu da je to trebalo učiniti još početkom godine. Takva odluka ionako je bila neizbježna kada uđemo u Europsku uniju ako želimo biti konkurentni, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny. Ipak, objašnjava, ovakva mjera mogla bi dugoročno imati pozitivne efekte.
To ipak neće potpuno zaustaviti rast cijena, pa ministar predlaže i povećanje carina na izvoz svih žitarica i kukuruza. To će učiniti i druge zemlje kako bi spriječile izvoz, objašnjava Novotny, no upozorava i da bi to moglo izazvati kontrolirane vrlo niske cijene pšenice.

IZVOR: net.hr

Izdvojeni sadržaj