Početak berbe duhana

Usjev duhana

Usjev duhana

Na području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji u tijeku su prve ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 3.755 hektara kod 952 proizvođača duhana. Ukoliko budu povoljne vremenske prilike, očekuje se da bi ukupni ovogodišnji urod mogao iznositi oko 9.000 tona duhana. 

U suhome ratarenju očekuje se na 3.264 hektara  prosječni prinos od 2,3 tone po hektaru duhana tipa virginia, a na navodnjavanim površinama od 403 hektara, prosječni prinos od 3,5 tona po hektaru, kod duhana tipa burley na proizvodnim površinama od 491 hektar planira se prosječni prinos od 2,6 tona po hektaru.

U izjavi predsjednika Uprave Hrvatskih duhana, dipl. ing. Mirka Boića naglašeno je.

Ocjenjujući početak ovogodišnjih prvih berbi duhana proizvođači će ove godine imati više posla oko otprašivanja i pripreme duhana iz donjih branja za otkup zbog obilnih kiša, jer je u Podravini i Slavoniji u prvoj polovici ove godine palo više od 600 litara kiše te kako se iz sljedećih berbi može očekivati duhan visoke i ujednačene kvalitete, što će pridonijeti uspješnoj ovogodišnjoj berbi duhana na cijelom sirovinskom području Hrvatskih duhana. Cilj je ostvariti 2,5 tona duhana po hektaru i to je rečeno svim proizvođačima duhana. Bez prinosa od 2,5 tona nema financijskog interesa za tu proizvodnju. S tim prinosom i cijenom na prošlogodišnjoj razni može se osigurati dobar prihod za pokriće svih troškova. S obzirom na stanje duhana u polju i rezultate prvih ovogodišnjih berbi, teško je da će prinos biti manji od 2,5 tona po hektaru, a koji će proizvođačima donijeti prihod od 40.000 do 50.000 kuna po hektaru.

“ Prošle su godine svi oni koji su imali prinos manji od 2,5 tona imali financijskih problema u pokrivanju troškova proizvodnje.
Ukoliko povoljne vremenske prilike budu pratile proizvodnju duhana do početka listopada, kada se očekuje završetak berbi, ove bi godine ukupni urod duhana mogao biti veći i od 10.500 tona, što će kod proizvođača vratiti povjerenje u proizvodnju duhana.“  - izjavio je predsjednika Uprave Hrvatskih duhana dipl. ing. Mirko Boić.