Odzvonilo sivoj zoni rada u poljoprivredi

Prošlogodišnja neugodna pa i ponižavajuća situacija za 25-ero neprijavljenih sezonaca u berbi grožđa kod vinogradara s područja općine Drenje, kada su, na dojavu da stiže inspekcija, svi dva sata proveli “čučeći” u obližnjem dubokom kanalu, prema najavama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, treba postati prošlost.

U okviru mjera aktivnog zapošljavanja, tj. smjernicama za izradu Zakona o poticanju zapošljavanja, naime, su i vaučeri za sezonski rad u poljoprivredi koji trebaju uvesti reda u toj velikoj sivoj zoni rada koji svake godine obavlja čak 100.000 radnika, od kojih velika većina radi bez uplate poreza i doprinosa.
Onemogućiti priljev radnika iz inozemstva

Njima želimo onemogućiti i priljev "crne" radne snage iz inozemstva koja ruši cijenu rada domaćih sezonaca - pojašnjava ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Vaučeri su vani dobro uhodana praksa čiji se pozitivni učinci spomenutim mjerama žele primijeniti i kod nas. Domaći krugovi zazivaju njihovu primjenu već godinama, a Mrsićeve najave o njima čine se dosad najozbiljnijima, iako je o njima razmišljao i bivši ministar poljoprivrede Čobanković. Ugovor o sezonskom zapošljavanju zaključivao bi se evidentiranjem dnevnog vaučera u knjižicu sezonskog radnika. Kupnjom dnevnog vaučera poslodavac uplaćuje dnevne doprinose na najnižu osnovicu, a dnevnicu ugovara izravno s radnikom. Za uvođenje vaučera prvenstveno su zainteresirani duhanci, povrtlari, vinogradari, voćari..., a svakako ih pozdravljaju sezonci koji sa žaljenjem kažu: - Da su bar uvedeni ranije jer dosadašnji mjeseci i mjeseci u berbama, sadnjama... kada je o vođenju radnog staža riječ, nepovratno su bačeni u vjetar!
- Pozdravljam njihovo uvođenje jer će regulirati odnos sezonac - poslodavac te više neće biti skrivanja u slučaju dolaska inspekcije. Pogotovo će dobro doći onima kojima nedostaje godina-dvije staža do mirovine - kaže Snježana Tarnai iz Belog Manastira što je lani mjesec dana bila sezonac u berbi. Državni inspektorat, naime, zbog povremenosti ove vrste zapošljavanja i njegove istovremenosti u cijeloj zemlji nije u mogućnosti kvalitetno kontrolirati tu vrstu rada, stoji u Smjernicama.
Vaučere pozdravljaju i poslodavci

Njima je predviđeno da se sezonski rad u poljoprivredi omogući radnicima u nepunom radnom vremenu, umirovljenicima, stalnim sezonskim radnicima u razdoblju produženog mirovinskog osiguranja, nezaposlenim i neaktivnim osobama, najviše 90 dana u kalendarskoj godini i ne mora biti u neprekinutom trajanju. Uvođenje vaučera pozdravljaju i poslodavci u poljoprivredi, odnosno seljački vođe.
I mi povrtlari smo tražili njihovo uvođenje. To je odlično, no još s mnogo nepoznanica. U svakom slučaju, vaučerom sam čist i ja i moj radnik - kaže predsjednik Zajednice hrvatskih udruga povrtlara Miroslav Filipović iz Virovitice, a pozdravlja ih i čelnik ZUSSB-a Antun Laslo. Predsjednik HPK Matija Brlošić kaže da se ideja o vaučerima godinama proteže kroz udruge i Komoru, no da je najzaslužniji za tu inicijativu dr. Ivan Katalinić.
Njima je osiguran i radnik i poslodavac, a i država jer joj poslodavac unaprijed plaća za tog radnika, pa ona unaprijed može uprihoditi svoje - kaže Brlošić, koji očekuje da vaučeri zažive s intenziviranjem ovogodišnjih sezonskih radova kao što su berbe. Preuzeto sa agroklub.com

Izdvojeni sadržaj