Prezentacija voćarima u Obreški

Agra d.o.o. Čakovec organizirala je prezentaciju za voćare u kojoj je predstavila nove strojeve koji uvelike ubrzavaju određene radnje u nasadima sa proizvodnjom inzenzivnog karaktera. Domaćin prezentacije je bio voćnjak Obreška (Belje d.d.) iz sustava Agrokor.  Puno ljudi se odazvalo pozivu te su vidjeli rad slijedeći strojeva. 

Uređaj za čišćenje tla od ostataka rezidbe i otpalih plodova u redu voćnjaka

Proizvođač ovog priključka je jedna tvrtka iz Italije. Naime pomoću ovog nošenog priključka ostatci od rezidbe i otpali plodovi se sa strana redova lako prebacuju u idealnu poziciju za malčiranje. Stroj se postavlja ispred kosilice na prednji kraj traktora od čije se hidraulike obavlja prijenos sile. Priključuje se na isto priključno mjesto kosilice. Rotacijom diska biljni materijal (ostaci od rezidbe, otpali plodovi i lišće) se prebacuju u idealnu poziciju za malčiranje strojem koji može biti priključen na stražnji kraj traktora. Radna brzina mu je 1-5 km/h sa radnom širinom od 115 cm.  Duljina kompletnog uređaja je oko 120 centimetara. Opremljen je amortizerom koji ublažava rad na naravnom terenu. Dok nje u radu preklapa ga se hidraulikom te se tako olakšava prijenos i manevriranje kroz nasad.

Nož za podrezivanje korijena

Još jedan odličan proizvod za smanjivanje bujnosti voćaka. Ovaj proizvod isto dolazi iz Italije i vučeni je priključak za traktor sa podesivim nožem koji se zabija u tlo pod određenim kutem na preporučenom razmaku 40 cm od stabla. Prijenosi sile i podešenja se obavljaju preko hidraulike traktora.     

Uređaj za strojnu rezidbu voćaka

Proizvod  je nošeni priključak za traktor opremljen noževima u obliku elisa koje imaju mogućnost reza grana debljine 2-3 centimetra ili kružne pile koja može rezati grane debljine 8-10 cm. Stroj može biti nošen i pogonjen hidraulikom  traktora koji ima dovoljno jak hidraulični sklop. U slučaju preslabe hidraulike postoji dodatna neovisna hidraulična jedinica sa spremnikom ulja zapremine 40-80 litara.  Upravljačka jedinica može biti u obliku upravljačke kutije ili upravljačke palice (joystick). Prolaskom kroz red na određenoj udaljenosti noževi ili pile režu granje voćke na određenu duljinu. Svojim svojstvima osigurava mogućnost rezanja ispod protugradne mreže te ima automatiziranom mehaničkom sondom koja omogućava stroju da se povuče kada se nalazi blizu stupa u redu. U isto vrijeme reže postrance i vrhove stabla.  

Za bilo kakve informacije ili upite u vezi ova tri stroj možete se obratiti tvrtki Agra d.o.o. Čakovec.