Dani Pušipela na Jelačić placu

U Zagrebu, u restoranu Republica predstavljena je akcija Dani Pušipela koja će se tijekom rujna održavati u tom restoranu, na Trgu bana Josipa Jelačića. Predstavljanje je započeo poznati voditelj Siniša Cmrk recitacijom autorske ode vinu Pušipel. Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T. i autor televizijske emisije G.E.T. Report zahvalio je restoranu Republica na suradnji i novinarima na medijskoj podršci netom završene akcije Dani Rosea.

Ljeto polako ide kraju, dolazi jesen, a što nas više podsjeća na jesen od zlatnih međimurskih bregova pa smo malo tog krajolika kroz vino Pušipel prenijeli u Zagreb, ističu organizatori. Akciji se pridružilo devet međimurskih vinara, članova udruge Hortus Croatiae, a to su: Dvanajščak-Kozol, Cmrečnjak, Horvat, Jakopić, Kocijan, Kunčić, Novak Boris, Štampar i Tomšić, a tijekom rujna gosti restorana Republica moći će bilo koje od tih vina naručiti po cijeni od 18 kuna za čašu.

Pušipel je međimurska županijska marka vina proizvedena od sorte Moslavac (u Sloveniji je poznata kao Šipon, a u Mađarskoj kao Furmint, od nje se radi Tokajac). Sorta je to koja se donedavno intenzivno sadila zbog svojeg velikog rodnog potencijala, a danas na odabranim položajima i s ograničenom rodnošću daje vina izuzetne kvalitete, od redovitih berbi pa do najviših predikata. Diskretnog je sortnog mirisa, osvježavajućeg i lepršavog okusa, zbog čega odgovara uz tipična međimurska jela.

Franjo Šoltić, predsjednik izvršnog odbora Društva Međimuraca u Zagrebu izrazio je oduševljenje ovom akcijom kojom se rodno Međimurje približilo metropoli i svim Međimurcima koji u njoj žive.

Zdenko Posavec, voditelj restorana Republica uz pozdrav svim prisutnima poželio je ugodno druženje uz Dane Pušipela i napomenuo kako su se odlučili za suradnju s udrugom G.E.T. i cijeli niz ovakvih akcija jer na takav način komuniciraju direktno s gostima.

Zdravko Dvanajščak, predsjednik udruge međimurskih vinara “Hortus Croatiae” predstavio je samu udrugu, njihov rad te posebice vino Pušipel, organoleptički ga opisavši, ali i povijest naziva. Naime, prvi zapis koji spominje pušipel kao sortu potječe iz prve polovice 19. stoljeća, kada se u selu Dragoslavec Breg prodavala čestica gdje se, uz ostale sorte, nalazilo i 420 čokota sorte pušipel. Vinski novinar Davor Barać, stalni suradnik udruge G.E.T. i kolumnist portala gastro.hr, osvrnuo se manje na samu organoleptiku vina, a više je prezentirao mogućnost sljubljivanja Pušipela koji najbolje pašu uz mrvicu masnija jela, kao što su purica s mlincima, pogačica od čvaraka, a posebice međimurska autohtona jela kao što su meso ‘z tiblice i sir turoš. Osvrnuo se i na činjenicu da su međimurski vinari jako napredovali i da im, ako nastave u ovom pravcu, slijedi lijepa budućnost.

Prisutni su mogli i kušati Pušipel, isto kao i sir turoš, koji je osoblje restorana Republica serviralo zajedno s kruškama, smokvama i medom.

Izdvojeni sadržaj