Međunarodna godina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

polja

polja

Na 66. zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, 2014. je i službeno proglašena Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a). 

Upravo iz razloga što je UN odlučio ovu godinu proglasiti Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede, predstavnici ovih udruga odlučili su javnost upozoriti na važnost razvoja i razvitka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Naime, obiteljska poljoprivredna gospodarstva proizvode oko 70% svjetske hrane, štite bio-raznolikost i okoliš, njeguju plodnost zemlje i doprinose smanjivanju emisija stakleničkih plinova. Sadašnji sustav proizvodnje hrane temeljen je na industrijskoj poljoprivredi koja je najveći pojedinačni izvor stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene. Bez mijenjanja tog sustava čovječanstvo se ne može uspješno suočiti s klimatskim promjenama, niti osigurati dovoljno kvalitetne hrane za prehraniti globalno stanovništvo. Oni rješenje

Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku FAO-a, aktivno se uključilo u obilježavanje Međunarodne godine obiteljskih gospodarstva te ćemo tijekom 2014. kroz niz manifestacija, konferencija, okruglih stolova i posjeta obiteljskim gospodarstava pokušati doći do definicija, rješenja, te preporuka što je danas OPG u Hrvatskoj  i kakva obiteljska poljoprivredna gospodarstva želimo.

U Hrvatskoj 99% poljoprivrednih gospodarstava čine obiteljska gospodarstva koja obrađuju 83,8% površina. Poljoprivredna politika međutim, usmjerena je na onih 1% velikih poslovnih subjekata što se najviše očituje u sustavu poticaja gdje veliki poslovni subjekti ubiru čak 40% ukupnih sredstava. Država ne kontrolira poljoprivredni tržište te konkurencija uvoza u potpunosti uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju i uništava obiteljska gospodarstva. Krajnje je vrijeme da se ovakvo stanje promijeni, a promjena može doći samo od inicijative Ministarstva poljoprivrede.

U Europskoj uniji postoji oko 12 milijuna poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava. Upravo su mala i srednja gospodarstva ekonomski i socijalni stup europske poljoprivrede čija prosječna veličina je oko 14,2 ha, a čak više od 69 % OPG-ova su manji od 5 ha, dok samo 2,7 % imaju površinu iznad 100 ha. Većina ovih gospodarstava jesu obiteljska i ona se već generacijama prenose s koljena na koljeno. Samo u nekoliko europskih država (Francuska, Češka i Slovačka) glavninu radne snage ne daju članovi obitelji već najamni radnici.

Zašto je važno sačuvati i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na obiteljskim gospodarstvima?

Golemu važnost imaju upravo mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva jer su ona  poveznica u svjetskoj opskrbi i sigurnosti hrane. Nadalje, OPG-ovi, mali i srednji, čuvaju tradicionalne prehrambene proizvode, čime doprinose uravnoteženoj prehrani i očuvanju poljoprivredne biološke raznolikosti uz održivo gospodarenje prirodnim resursima, odnosno bogatstvima. Osim toga obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstavljaju i izvjesnu snagu za lokalni gospodarski rast i razvoj. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva znače uspjeh u borbi sa siromaštvom i gladi, a spontano donose i razvoj koji se temelji na očuvanju okoliša i bio-raznolikosti. Cilj je širenja svijesti o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ugroženosti od strane modernog društva, ali i traženja najboljih rješenja za njihov opstanak i razvoj. Ova inicijativa će postati sredstvo za poticanje aktivnih smjernica održivog razvoja u poljoprivredi, a koja se temeljni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Hrvatska poljoprivreda također je u određenoj mjeri zanemarena, a naši poljoprivrednici zapostavljeni. Ipak, kao nova članica EU-a Hrvatska ima što ponuditi – očuvanu poljoprivrednu tradiciju i kulturu te značajno bogatstvo biološke i poljoprivredne raznolikosti.