Jeftinije Maslinovo ulje

Uzgoj maslina

Uzgoj maslina

Maslinari su s radošću dočekali najavu smanjenja stope PDV-a s 23 na deset posto za sva ulja, jednako kao što Vlada najavljuje smanjenje stope za masti, dječju hranu i račune za vodu.

Umanjenjem stope za 13 poena maslinovo ulje bi pojeftinilo za 10,57 posto, barem ono koje se prodaje u sustavu PDV-a. Koliko se maslinovog ulja proda na crno, nije poznato.
Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović procjenjuje da se više od polovice proizvedenih količina proda mimo sustava PDV-a, uključujući i proizvodnju za vlastite potrebe. Naglašava, međutim, da su svi ozbiljniji proizvođači sada u sustavu PDV-a.

Niži PDV - veća konkurentnost

Hoće li smanjiti cijenu ulja ako se smanji PDV te što to za njih znači, pitali smo nekoliko većih proizvođača maslinovog ulja u Istri.

  • Uvođenjem nove stope PDV-a maslinova ulja bit će dostupna na tržištu po novoj maloprodajnoj cijeni, sniženoj za iznos smanjenja porezne stope s 23 na 10 posto, odgovorio je predsjednik Uprave Agrolagune Goran Kramarić.

Agrolagunino ulje u uljari košta 85 kuna po litri, a kada se smanji PDV, cijena će biti 76,4 kune. Ekstradjevičansko maslinovo ulje koje proizvode u Agrolaguni među najjeftinijima je u Istri. Igor Kocijančić iz Kaštelira, jedan od najvećih istarskih proizvođača maslinovog ulja, naglašava da niži PDV donosi veću konkurentnost. Njegovo će se ulje koje u rinfuzi košta 100 kuna ubuduće prodavati po cijeni umanjenoj za 10,5 posto.


Cijene kao u Italiji

  • Dosadašnji PDV od 23 posto bio je katastrofa za maslinare, smatra Sandi Chiavalon, vodeći proizvođač iz Vodnjana. Sve zemlje iz našeg okruženja imaju manji PDV na ulja, pa čak i Srbija. Taj se porez kreće kod susjeda od šest do 7,5 posto, a u Italiji je 4,5 posto. Ukoliko se smanji PDV, Chiavalonova će ulja pojeftiniti za 15 kuna na pola litre. Tako će se ekstradjevičansko ulje umjesto po 131 kunu za pola litre prodavati po 116 kuna.

Smanjenjem poreza domaća ulja općenito približit će se cijenom onome s polica talijanskih dućana gdje se snabdijeva i nemali broj Istrana. Manja stopa udar je i na nelojalnu domaću konkurenciju, odnosno na prodaju mimo računa s nula poreza. Upravo nelegalna prodaja najviše žulja veće proizvođače.

  • Niži PDV prije zaslužuje poljoprivreda nego turizam, tvrdi Milan Antolović. Ako je porez smanjen za samo jedan proizvod, utjecaj na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju je neznatan. Međutim, Hrvatska uvozi više hrane negoli je sama proizvodi pa bi smanjenje poreza trebalo staviti u kontekst uvoza i vidjeti što se time dobiva za domaću poljoprivredu te za punjenje proračuna, veli Antolović.

S obzirom na to da se nemale količine maslinovog ulja uvoze, smanjenje poreza potiče i inozemne proizvođače. Preuzeto sa agroklub.com.

Izdvojeni sadržaj