Izvor

Izvor

Izvor - sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija

Na Zagrebačkom velesajmu od 29. rujna do 2. listopada održao se Sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija. U četiri dana sajma županije su predstavljale svoje prirodne ljepote i tradiciju, turističku i gastronomsku ponudu, a kroz program "Kupujmo lokalno" s nekoliko stotina domaćih proizvoda koji su biti ponuđeni posjetiteljima. Tvrtka Pinova d.o.o. iz Čakovca, je posjetila sajam i susretala mnoge proizvođače među kojima je OPG Markov Damir iz Koprivničko – Križevačke županije i OPG Damir Mičević iz Požeško – Slavonske županije.

 

OPG Markov Damir iz Koprivničko – Križevačke županije se bavi proizvodnjom prirodnih sokova, čajeva i domaćih džemova od Aronije. Nasad Aronije od 3000 sadnice  smješten je kraj Đurđevca te se aronija proizvodi po načelima ekološke poljoprivrede.  Na štandu smo sreli simpatičnog i za razgovor otvorenog  gospodina Miška Markov koji nam je objasnio da  samu berbu aronije određuju prema količini sladora u bobicama te da u preradi ne dodaje šećer i vodu. Konzervansi za njihov princip proizvodnje ne dolaze u obzir. Kako smo i sami probali sok možemo potvrditi da sok je odličan! Osim proizvodnje aronije proizvođači su i stolnog grožđa.

Krenuvši dalje naletjeli smo na simpatično društvo koje se okupilo oko štanda  OPG - a  Damira Mičević iz Požeško – Slavonske županije koji proizvodi prirodne sokove pod nazivom Marfi sokovi. Gospodin Damir M. kaže da su potpuno prirodni osvježavajući sokovi bez dodatka aditiva, konzervansa i šećera, sa stopostotnim udjelom voća i povrća. Bogati su vitaminima, mineralima i prirodnim antioksidansima iz jabuke. Olakšavaju probavu, potiču rad imunološkog sustava, detoksicirajući su za tijelo i sadrže mnogo vitamina i minerala. S obzirom da su mu  primarni proizvodi sokovi od jabuke  ne zamara se izgledom i klasom jabuke te prema tome ima i smanjenu aplikaciju pesticida što doprinosi i smanjenom udjelu rezidua pesticida u konačnom proizvodu. Na štandu su se našle 3 varijante soka: sok od jabuke s ciklom,  sok od jabuke s cimeta i čisti sok od jabuke. Toplo preporučamo Jabuka/cimet.

 

Cilj sajma je bio prezentirati potencijal hrvatskih županija i regija kroz podizanje svijesti o važnosti očuvanja domaće proizvodnje, tradicije, obrta i malog gospodarstva.

Izdvojeni sadržaj