Fascination of Plants Day

Bazga

Bazga

Prvi međunarodni “Dan očaranosti biljkama” bit će organiziran pod pokroviteljstvom Europske organizacije za biljne znanosti (EPSO). Cilj ove akcije je okupljanje što je moguće više ljudi iz cijelog svijeta koji su očarani biljnim svijetom i oduševljeni važnošću biljnih znanosti u poljoprivredi, održivoj proizvodnji hrane, hortikulturi, šumarstvu kao i u industriji neprehrambenih proizvoda poput papira, građevnog drva, kemikalija, energije i lijekova. Također, jedna od ključnih poruka biti će i uloga biljaka u očuvanju okoliša.
Svatko je dobrodošao u pridruživanju ovoj inicijativi!

Pozivamo vas da 18. svibnja 2012. godine organizirate aktivnosti povezane s biljkama koje će privući pozornost i interakciju sa širom publikom. Kontaktirajte vašeg Nacionalnog koordinatora Borisa Duraliju bduralija@agr.hr ili koordinatora EPSO-a Jana-Wolfharda Kellmanna jkellmann@ice.mpg.de da se dogovorite i dobijete smjernice za korištenje korporativnog dizajna povodom “Dana očaranosti biljkama”.

Tko god smatra da može pridonijeti ovoj inicijativi, od škola do organizacija koje se bave hortikulturom, pozvan je da se pridruži. Mnoge znanstvene institucije, sveučilišta, botanički vrtovi i muzeji zajedno s obiteljskim gospodarstvima i kompanijama širom svijeta već su najavili da će otvoriti svoja vrata i prirediti različita događanja povezana s biljkama za sve zainteresirane. Mediji su također pozvani da se pridruže, a predstavnici znanstvene zajednice, poljoprivredni proizvođači, političari i predstavnici industrije raspravljat će s njima o najnovijim dostignućima u biljnim znanostima te novim mogućnostima njihove primjene. Tijekom “Dana očaranosti biljkama” događanja će biti locirana na javnim mjestima, kazalištima, kafićima, centralnim gradskim trgovima i parkovima, odabranim tako da širu zajednicu potaknu na razmišljanje o biljnom svijetu.

Biljke su očaravajuće. Od jedne male sjemenke posijane u tlo može nastati mnogo zelenog života – od malene biljčice veliko stablo, ili od ukrasnog cvijeća do značajnih kultura koje su neophone svim životinjama i cijeloj ljudskoj civilizaciji da bi opstali na Zemlji.
Znanstvenici koji se bave biljkama procjenjuju da je ukupan broj biljnih vrsta oko 250 000. Želja ove koordinirane aktivnosti je usaditi u kolektivnu svijest mnogo virtualnog sjemena koje će svjetskoj javnosti objasniti da je znanost o biljkama od izuzetne važnosti u stvaranju društvenog i prirodnog krajolika, danas i u budućnosti.

Izdvojeni sadržaj