Pup jabuke

Pup jabuke

11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara

Od 3. do 5. ožujka 2016. u Belom Manastiru održava se 11. znanstveno – stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem. Tema ovogodišnjeg okupljanja je „Voćarstvo i implementacija mjera ruralnog razvoja u Republici Hrvatskoj“

Skup organiziraju Hrvatska voćarska zajednica i Savjetodavna služba u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom Osijek, Poljoprivrednim institutom Osijek, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša – Split i Zagrebačkom udrugom voćara.

Predavanja se održavaju u hotelu Patria i očekuje se preko 300 proizvođača.

U petak 4. ožujka s početkom u 16 h Zoran Lovrek dipl.ing.agr. direktor Pinova d.o.o. održat će predavanje na temu „Mjerenje i obrada mikroklimatskih i drugih parametara u poljoprivrednoj proizvodnji“

Sažetak rada:

Znanstveni i tehnološki napredak otvara  mnoge  nove mogućnosti za poljoprivrednike diljem svijeta, pa tako i kod nas. "Digital-Farming"  nije više budućnost.  Korištenje  modernih tehnologija znatno  će povećati učinkovitost u poljoprivrednoj proizvodnji.  Gotovo svi intenzivni poljoprivredni proizvođači posjeduju računala, tablete ili „ pametne „ telefone.   Na žalost još uvijek se nedovoljno koriste sve mogućnosti koje ova tehnologija omogućuje.

Mjerenje i obrada mikroklimatskih i drugih parametara oduvijek se radi u poljoprivredi. U ovom izlaganju pokazat ćemo kako s vrlo malo uloženih sredstava u opremu ili programe  i  korištenjem  već onoga što posjedujemo ili nam je dostupno  možemo dobiti mnogo korisnih informacija koje će unaprijediti proizvodnju, smanjiti rizike  u proizvodnji  i poboljšati financijske rezultate.

Poljoprivredna proizvodnja, a posebno voćarska  je vrlo zahtjevna i potrebna su mnoga znanja. Uz mnogo drugog,  neophodno je i sljedeće :

  • Mjeriti mikroklimatske  parametre
  • Pratiti vremensku prognozu
  • Imati alate i opremu  koja nam omogućava stalnu dostupnost svih podataka
  • Imati programe koji će obrađivati mjerene parametre i pomoći u provođenju agrotehničkih mjera
  • Imati programe kroz koje ćemo voditi sve potrebne  evidencije i pratiti zakonsku regulativu
  • Omogućiti dostupnost svih podataka stručnjacima koji nas mogu savjetovati. 

Izdvojeni sadržaj